Festiwal Sera i Wina: Kulinarne Doznania w Piasecznie!

Festiwal Sera i Wina: Kulinarne Doznania w Piasecznie!

W połowie maja 2025 roku, dokładnie 17 i 18 dnia tego miesiąca, Piaseczno stanie się centrum kulinarnych doznań. Na tamtejszym rynku odbędzie się inauguracyjny Festiwal Sera i Wina, wydarzenie, które obiecuje zachwycić smakoszy zarówno lokalnych, jak i tych z dalszych zakątków kraju.

Różnorodność smaków z Polski i Europy

Festiwal będzie okazją do spróbowania szerokiej gamy serów pochodzących z różnych regionów Polski, w tym spod Warszawy, Łodzi, z Podhala, Mazur, Kaszub czy Kociewia. Oprócz tego, miłośnicy serowych specjałów będą mogli skosztować wyrobów z takich krajów jak Holandia, Włochy, Francja, Grecja, Hiszpania oraz Szwajcaria. Każdy uczestnik znajdzie coś dla siebie, od łagodnych serów po te o intensywnym smaku.

Wina i inne atrakcje

Na festiwalu nie zabraknie również win, które zostaną zaprezentowane przez kilkunastu polskich winiarzy. Wśród win znajdą się te wytrawne, półwytrawne oraz słodkie, a także czerwone, białe i różowe. Uczestnicy wydarzenia będą mieli szansę na degustację nie tylko win, ale także japońskich noży czy whiskey prosto ze szkockich beczek. Goście specjalni przygotują również chutneye oraz dipy do serów i mięs.

Warsztaty i prezentacje tematyczne

Festiwal zaoferuje uczestnikom możliwość poznania tajników serowarstwa i winiarstwa. Zaproszeni eksperci podzielą się swoją wiedzą na temat produkcji serów i win w Polsce oraz na arenie międzynarodowej. W sobotę odbędą się specjalne prezentacje związane z historią sera, wina oraz whiskey, które będą częścią obchodów Europejskiej Nocy Muzeów. Wieczorem natomiast organizatorzy zapraszają na potańcówkę przy muzyce na żywo, którą rozkręci Akademia Tańca Paso z Józefosławia.

Program festiwalu

Sobota, 17 maja

Festiwal rozpocznie się o godzinie 12.00 i potrwa do 22.00. Na uczestników czeka wiele atrakcji, w tym otwarcie gigantycznego 40-kilogramowego krążka grana padano oraz rozmowy z lokalnymi winiarzami. Nie zabraknie też opowieści o historii whisky i sera oraz koncertu zespołu Big Band Dla Frajdy.

Niedziela, 18 maja

Drugi dzień festiwalu zacznie się o godzinie 10.00 i zakończy o 18.00. Główne punkty programu to warsztaty na temat chutneyów i sosów oraz historia sera w Polsce. Uczestnicy będą mogli również dowiedzieć się więcej o winiarstwie w Polsce oraz poznać tajemnice serów owczych i holenderskich.

Organizatorzy wydarzenia, Ser Jest Ser, Winopasja Piaseczno oraz Centrum Kultury w Piasecznie, zapewniają, że festiwal będzie niezapomnianym przeżyciem dla wszystkich miłośników kulinarnych specjałów.