Zupa dyniowa, dlaczego warto ją jeść?
Jesień to sezon na dynie i idealna okazja, by zjeść smaczną i zdrową zupę dyniową. Miłośnicy tego pysznego warzywa z pewnością mają już za sobą pierwsze dania z dodatkiem dyni. Jakie właściwości odżywcze ma zupa dyniowa? Czy jest kaloryczna? Dlaczego jesienią warto jeść dynię? Odpowiedzi znajdziesz w tekście.
Zupa dyniowa — smaczna, odżywcza i niskokaloryczna!
Niektórzy uważają, że zupa dyniowa jest jak deser. To prawdziwy jesienny przysmak, który, w odróżnieniu od większości smacznych dań, nie jest kaloryczny lub niezdrowy. Dynia zawiera mnóstwo witamin i minerałów, a niska zawartość węglowodanów sprawia, że pomarańczowe warzywo jest idealne dla osób na diecie. Dynie kryją w sobie spore ilości błonnika, żelaza, potasu i magnezu. Warto wspomnieć również o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, karotenu i fitosteroli. Z kolei wśród witamin możemy wyróżnić witaminy z grupy B, a także witaminę A, E, K i C. W związku z tym zarówno zupą z dyni, jak i innymi dyniowymi potrawami warto się zajadać!
Zupa z dyni — korzyści zdrowotne
Jeśli zupa z dyni stanie się częścią Twojej diety, możesz liczyć na wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim warto zaznaczyć, że zupa dyniowa jest lekkostrawna, co z pewnością przypadnie do gustu osobom z problemami trawiennymi. Dynia ma właściwości odkwaszające i bardzo dobrze wpływa na jelita, odtruwając je i zapobiegając zaparciom. Potrawy z dyni są również bardzo korzystne w walce z cukrzycą i zapaleniem skóry. Dynia zdecydowanie powinna stać się stałym składnikiem zbilansowanej diety, głównie w sezonie jesiennym. Dynię poza sezonem można jeść w postaci wcześniej przygotowanych przetworów. Warto podkreślić, że dynia nadaje się do mrożenia.